Slijp Instructie Zandstra Upp
Omschrijving:
Stap 1.
Koppel de schaatsen los van de schoenen.
Plaats de 2 Upp slijpblokjes op een stabiele tafel.

Stap 2.
Plaats uw beide schaatsen (+binding) met de ijzers omhoog in de Upp. De Upp slijpblokjes zover als mogelijk uit elkaar plaatsen.

Stap 3.
Door de bout aan de bovenkant aan te draaien worden de schaatsen door de klemstaaf tegen de bovenkant van de Upp ingespannen. Deze bout stevig maar niet te strak aandraaien.

Stap 4.
U begint te slijpen met de grove kant van de slijpsteen. Maak schuine streken, afwisselend van links naar rechts en rechts naar links. Slijp met lichte druk gelijkmatig over de gehele schaatslengte zo behoudt u de `ronding`, waarin uw schaatsen zijn geslepen. Benut bij het slijpen zoveel mogelijk de hele steen. De slijpsteen blijft dan langer vlak, en het slijpresultaat is dan beter.


Stap 5.
Uw schaatsen zijn scherp als er iets van uw nagel afschaaft, als u hiermee op meerdere plaatsen over het snijkant van het ijzer gaat. Haal nu de steen nog even in de lengterichting over de ijzers, tot de slijpgroeven in de lengterichting lopen. 


Stap 6.
Nu gaat u fijn slijpen (Polijsten) door met de fijne kant van de slijpsteen in de lengterichting te slijpen tot de groeven van het grof slijpen verdwenen zijn. Gebruik ook nu weer zoveel mogelijk de hele steen.


Stap 7.
Haal nu de braam van de ijzers door met een braamsteentje langs de zijkant van de ijzers te wetten. Dit kunt u doen als de schaatsen nog in het apparaat zitten.


Stap 8.
Het verdient de aanbeveling nu nog na te polijsten met het "Zandstra Sport Polijstsysteem". Op deze wijze krijgt u een optimaal resultaat en bent u verzekerd van minimale glijweerstand.


Stap 9.
Door de bout aan de bovenkant weer los te draaien neemt u de schaatsen uit het Upp Slijpaparaat. De zijkant van de ijzers nog even wetten met het braamsteentje (b.v. op de rand van de tafel). Uw schaatsen zijn weer klaar voor gebruik.